h

BEHOUD GOED BASISZIEKENHUIS IN WINTERSWIJK ÉN DOETINCHEM

1 mei 2020

BEHOUD GOED BASISZIEKENHUIS IN WINTERSWIJK ÉN DOETINCHEM

Foto: SP

De fusie van het Slingeland Ziekenhuis (SZ) en het Streekziekenhuis Konining Beatrix (SKB) is mislukt. Opnieuw blijkt dat schaalvergroting niet de oplossing is om zorg beter te organiseren en dichter bij de mensen te brengen, maar eerder lijdt tot verschraling van zorg dicht bij mensen. Tweede Kamerleden Henk van Gerven en Maarten Hijink zijn bezorgd over het behoud van een basisziekenhuis met goede zorg in zowel Doetinchem als Winterswijk en hebben Kamervragen gesteld.

Jeroen Rensen, voorzitter SP Winterswijk: "Wat we nu zien gebeuren is het gevolg van dat essentiële zorgvoorzieningen overgelaten worden aan de markt, waarbij de zorgverzekeraar het uiteindelijk voor het zeggen heeft. Zorg is geen markt, dat blijkt maar weer eens. In Doetinchem moet een goed ziekenhuis komen dat de basiszorg kan leveren, zonder allerlei overbodige poespas. En dat mag niet ten koste gaan van goede basiszorg in Winterswijk. Dat kan beide prima, maar dan moet er vooral geinvesteerd worden in zorg en niet in meer stenen dan strikt noodzakelijk is". 

De SP is altijd voorstander geweest van een basisziekenhuis in de buurt van het station. Als inderdaad blijkt dat het geplande ziekenhuis aan de A18 alleen maar kan, als er acute zorg van Winterswijk naar Doetinchem overgaat, dan is het beter om nu pas op de plaats te maken. Er is nog geen schop in de grond, dus er kunnen gemakkelijk nieuwe plannen gemaakt worden.

De overheid moet nu de regie nemen om te zorgen dat in beide plaatsen een basisziekenhuis blijft. Daarvoor zal er door zowel betrokken gemeenten als door beide ziekenhuizen een gezonde samenwerking tot stand gebracht moeten worden. Medici van het SKB willen veel intensiever samenwerken met de eerstelijnszorg, de ouderenzorg en de zorgverleners in de omgeving. De SP vindt dat een goede ontwikkeling.

Reactie toevoegen

U bent hier