h

SKB: Kan het anders? Ja het kan anders.

5 maart 2020

SKB: Kan het anders? Ja het kan anders.

Foto: Joris Bengevoord

Verslag van een avond over ziekenhuiszorg en zorg over een ziekenhuis. Bijeenkomst in de Storm op 4 maart 2020.

Wat als eerste opviel bij deze goedbezochte avond was de laffe afwezigheid van de Raad van Bestuur en Raad van Toezicht van Santiz. Ook de cliëntenraad zou afwezig zijn, maar de heer van der Laan lid in de cliëntenraad was op persoonlijke titel wel aanwezig.

De avond begon met een hele persoonlijke noot van 2 stellen ouders die afhankelijk zijn van de goede zorg van het SKB voor hun zoontjes. Die verhalen hoe goed de zorg is vanuit het SKB en vooral ook vanwege de korte lijntjes vanuit het SKB naar de ouders en ook naar de huisartsen van de kinderen. De vrees bij deze ouders, is de zorg bij verplaatsing naar Doetinchem nog wel in goede handen en dan vooral behouden we die korte lijntjes en de persoonlijke noot.

Burgemeester Bengevoord kwam als volgende spreker aan bod. Hij had een paar vragen. Wat is de opdracht van de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur? Daar is namelijk nog geen duidelijkheid over. En wie is nu eigenlijk de baas in het ziekenhuis?

Robert-Jan van Diest van de OWIN en Jan Bent van vereniging OBW, 2 van de 3 ondertekenaars van een open brief in het Achterhoek Nieuws, uiten hun zorgen over het verlies van zorg, banenverlies en de angst dat als het ziekenhuis verdwijnt er geen nieuwe gezinnen naar Winterswijk komen en ook bedrijven weg zullen blijven.

De heer van der Laan die zitting heeft in de cliëntenraad sprak op persoonlijke titel. Hij ging in op de vraag en zorg over de verdeling in de huidige cliëntenraad, maar 3 uit de Oost Achterhoek en 5 vanuit West Achterhoek dat dit zo gegroeid was maar dat het de bedoeling is dat dit gerepareerd gaat worden. Hij verduidelijkte de rol van de cliëntenraad, dat ze gebonden zijn aan regelingen en dat ze een adviserende rol hebben. Gevraagd en ongevraagd. Hij vond ook dat er dingen zijn misgegaan omtrent de communicatie van de Raad van Bestuur van Santiz. Hij benadrukte dat ook zij staan voor goede zorg van het SKB

Hendrik Jan Mensink (en niet Menzis zoals Jan Bart Wildschut abusievelijk zich versprak) van Vrienden van het SKB was blij met de grote opkomst (1000 personen). Hij vond het jammer dat de Raad van Bestuur en Raad van Toezicht schitterde door afwezigheid. De voorgenomen sluiting van afdelingen van tafel is iets wat bereikt is met de vorige bijeenkomst. Het ziekenhuis is geen bedrijf en is van ons allemaal. Hij was geschrokken van de bouwtekeningen van het nieuwe ziekenhuis in Doetinchem die boven tafel kwamen en dat vergrote de zorgen omtrent de toekomst van het SKB.

De heer Brenninkmeijer, voorzitter van huisartsenzorg Oost Achterhoek ging in op de zorgvisie van Santiz. De huisartsen zijn het niet eens met de gang van zaken. De zorgvisie van Santiz wordt door huisartsen in zowel oost als west Achterhoek niet onderschreven. De toegankelijkheid voor cliënten van het ziekenhuis in de huidige plannen wordt veel minder. En plannen omtrent verplaatsing en sluiting van afdelingen zijn absoluut nog niet van tafel.

De heer Beukema, intensivist in het SKB vertelt dat een ziekenhuis zonder IC niet kan. Bij de fusiebesprekingen was de zelfstandigheid van beide ziekenhuizen verankerd. Nu wordt dat door Santiz losgelaten. Dat geeft grote onzekerheid bij het personeel.

Aad de Groot van DSW, in een vorig leven zelf ook ziekenhuisbestuurder nam de zaal mee in hoe een zorgverzekeraar tegen een situatie als bij het SKB aankijkt.
Bij fusies zijn er altijd geweldige powerpoint presentaties door bestuurders van ziekenhuizen met alleen maar voordelen: voor de patiënt, voor het geld en voor de medewerkers. Op de vraag en de nadelen blijft het meestal angstvallig stil.
DSW is altijd tegen fusies geweest vooral ook omdat de genoemde voordelen er gewoon niet zijn. Conclusie: Bezint eer gij begint. Geloof in samenwerking maar vlucht niet in een fusie. Dat is namelijk oud denken. Laat de patient centraal staan en ga verticaal samenwerken en niet horizontaal.
Tot slot had hij nog een antwoord op een vraag van de burgemeester, wie is nu de baas in het ziekenhuis. Santiz is een stichting. Een stichting heeft een raad van bestuur en een raad van toezicht die controleert. De raad van toezicht is het hoogste orgaan dus is feitelijk de baas.

De heer Huijsmans, die de vorige keer ook heeft gesproken, nam ons aan de hand van sheets mee hoe hij de situatie zag. Wat hem het meest opviel was de geheimzinnigheid. En dat als de opdracht van de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur dezelfde is, er niets is veranderd.
Hij riep op tot gedegen onderzoek naar de zorgvraag en demografische ontwikkelingen wat uiteindelijk tot een zorgprofiel voor beide locaties moet leiden.

Kan het anders? Ja dat kan, de minister moet ingrijpen. Er moet een onafhankelijke verkenner komen. Er moet een controlerende accountant komen die kijkt of er geen oneigenlijke vermenging van kosten, opbrengsten en investeringen heeft plaatsgevonden. De leden van de Raad van Bestuur en Raad van Toezicht moeten opstappen. Nieuwe mensen met een open mind moeten instappen. De fusie moet ontvlochten worden en er moet gekeken worden naar wat voor beide ziekenhuizen het beste is. SKB zelfstandig verder en SZ minder kostende nieuwbouw en dan bepalen wat het beste model is om verder te gaan. Samenwerking of toch fusie.

Daarna kwamen de kamerleden Maarten Hijink van onze eigen SP, Joba van den Berg van het CDA en Judith Tielen van de VVD aan het woord.
Gedeelde zorgen waren dat je geen goede zorg hebt zonder samenwerking en dat je nu nog terug kunt. Dit is een goed experiment om de fusie te gaan ontvlechten. En het ziekenhuis is verplicht om cijfers en feiten te delen. Ook zij vinden dat er een onderzoeker moet komen. Ga eventueel aan tafel zitten zonder RvB en RvT en maak een plan. Voorop moet zekerheid voor beide ziekenhuizen staan.
Maarten maakte daarbij nog de opmerking van de avond. “Het manco van dit zorgstelsel, de overheid heeft zich teruggetrokken. Het besef moet nog komen dat de tijd van marktwerking en concurrentie voorbij is.”

De avond werd afgesloten met vragen en opmerkingen vanuit de zaal en een rondje langs verscheidene sprekers.

De belangrijkste opmerkingen: Er moet harder actiegevoerd worden en er moet weer een eigen cliëntenraad voor het SKB komen.

De heer Beukema was gesterkt door de grote steun voor het personeel deze avond. De heer de Groot nam vooral de grote betrokkenheid mee en had vooral ook de vraag waarom wil Santiz dit in vredesnaam.

De afsluiting was in handen van Hendrik Jan Mensink. De boodschap voor meer actie is duidelijk en we gaan ons er niet bij neerleggen.

Reactie toevoegen

U bent hier