h

Kijk, eekhoorns

24 september 2018

Kijk, eekhoorns

Foto: SP

Een aantal weken geleden zag ik op facebook een foto die een gigantische hoop rotzooi liet zien op het openlucht theater terrein. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en een paar dagen later ging ik daar even kijken.

Voor alle zekerheid had ik ook nog een paar vuilniszakken mee genomen. Voor eventueel wat rommel weg halen ben ik niet te beroerd. Daar kon ik op die plek al direct mee beginnen. Wat daar lag was niet normaal. Binnen een half uur had ik vier vuilniszakken vol. Het was weer mooi schoon en in de veronderstelling dat het om een eenmalig uit de hand gelopen feestje ging, ben ik weer vertrokken.

Foto: SP

Maar de volgende dag ben ik weer nieuwsgierig gaan kijken. Wat schetst mijn
verbazing. Daar lag weer genoeg rommel om een vuilniszak te vullen. Om een
lang verhaal kort te houden. Dit ging twee weken zo door. Tot het moment
aanbrak dat ik daar jongeren aantrof. Ik had al een oordeel klaar. Daar zijn ze.
De blowers. De zuipers. De rommel makers. Achter me hoorde ik “Kijk,
eekhoorns”. Nu had ik net een EHBO cursus over alcohol en drugs gehad. Dit
leek het moment waarop iemand beestjes ging zien. Maar het viel mee. Ze
waren inderdaad naar twee eekhoorns aan het kijken. Als mensen dieren leuk
vinden, is mijn ervaring, dat het hart dan wel op de goede plek zit. Ik kwam met
ze in gesprek en wat bleek. Ze ergerden zich ook dood aan de rommel. Wie het
dan wel doet is voor mij tot nu toe nog een raadsel. Hun idee was dat er
gewoon twee afvalbakken moesten komen binnen een normale afstand.

Foto: SP

Toen kwam het. Een mooie bak “Houd Nederland Schoon” kost negentig euro.
Het leek mij een goed plan om dat eens aan te kaarten bij de gemeente. Het
werd een hoop bla bla bla en het openlucht theater moest het eigenlijk maar
doen. Het openlucht theater wil geen afvalbakken. Want daar komt alleen
maar ellende van. Zo kom je natuurlijk nergens. Wat kun je dan doen als een
overheid zich terug trekt van de maatschappij en zich steeds kleiner maakt. Dan
kun je beter een collectief organiseren dat wel de handen uit de mouwen
steekt.

Nu leek het mij een goed plan om het samen met de lokale SP te doen.
Ik ben samen met de voorzitter een keer gaan praten met jongeren. Weer een
ander bestuurslid heeft me daar in het donker geholpen toen de auto het had begeven. En de SP heeft een aantal afvalbakken geregeld.

Foto: SP

Die afvalbakken werken prima. Rommel wordt nu gewoon in afvalbakken gestopt. Zo is er altijd wel een oplossing te vinden voor problemen. Nu heb ik er vertrouwen in dat het goed blijft gaan. Anders moet er weer een oplossing worden gezocht.

Rene Wevers SP Winterswijk

Reactie toevoegen

U bent hier