h

Ode aan de asemmer

6 maart 2015

Ode aan de asemmer

Wie weet het nog vroeger heel vroeger, die mooie zinken bijna niet kapot te krijgen, asemmer?

Hij stond vaak bij de achterdeur, gemakkelijk en dicht bij. Alles mocht je er in gooien en in nood deed hij dienst als kruk. Een keer per week kwam de vuilnisman hem legen en dan kletterde de deksel, zo heerlijk!
De as emmer was de moderne uitvinding zodat de straten schoon werden, er geen stinkend riool meer was voor je huis, geen afvalbult in je tuin. Geweldig die uitvinding ….. Asemmer.
Een paar wijze mannen (nee volgens mij niet uit ons Oosten) bedachten dat je afval ook in hokjes kon indelen. Je kreeg een container voor het groene afval, een box voor het chemische, de asemmer werd vervangen voor de grote grijze container. Nog maar net gewent aan het idee, wordt er van hoger hand besloten dat afval nu herbruikbare grondstoffen zijn.
Je moet gestudeerd hebben om te weten onder welke deksel kleur, je jouw herbruikbare grondstof moet deponeren. De chips zak, is dat nu plastic of toch metaal? De chloorfles, hoort die nu bij chemisch of toch bij plastic? Als je daar dan uit bent mag je zelf je zak gaan weg brengen naar het ondergrondse inzamelpunt… Ongeveer 500 meter bij je huis vandaan. Met een pasje en een code opent zich een luik daarin moet de zak gedeponeerd worden, die dan onder de grond verdwijnt. Overgeleverd aan een stuk elektronica. En als het luik niet open gaat? Braaf je zak weer mee naar huis nemen, toch?
Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voor de straten weer vol liggen …..
De andere herbruikbare grondstoffen worden nog wel op gehaald want ja dat heeft nog waarde. Niet dat je er geld voor krijgt, nee zo ver gaan die wijze mannen dan ook weer niet. Ze verdienen dik aan onze herbruikbare grondstoffen, alleen dat vertellen ze ons weer niet……

Ik mis mijn rammelende zinken as emmer. Toen wist ik tenminste dat ik afval weggooide en geen bakken met geld……

U bent hier