h

Groot protest te Hengelo (Ov)bij Afbraaktour van van Rijn

2 oktober 2014

Groot protest te Hengelo (Ov)bij Afbraaktour van van Rijn

Meer dan honderd boze en verontruste demonstranten wachtten PvdA staatssecretaris van Rijn op bij de treden van het Hengelose stadhuis. Naast individueel verontruste mensen, vooral ouderen en SP leden (namens SP Winterswijk waren Simone Kamminga en Mos Meijler aanwezig) waren er tientallen medewerkers van MEE Twente, de instelling waar 50 mensen zonder baan zitten vanwege de grote reorganisatie.

Het was het begin van de derde dag van de tour van de Staatsecretaris, die hij zelf geregisseerd had om van (door hem zelf geselecteerde wethouders) de gelegenheid te geven mooie voorbeelden te vertellen over hoe de gemeenten de zorg vanaf 1 januari volgend jaar denken te organiseren. Maar waar van Rijn ook verschijnt, hij vindt groepen in protest op zijn pad. SP woordvoerder Vincent Mulder (voorzitter SP Hengelo en landelijk partijbestuurslid) hierover: "De staatssecretaris is een charme tour begonnen, om de onlangs benoemde wethouders uit de gemeenten er op te wijzen dat zij vooral deze bezuiniging moeten gaan doordrukken. Deze mensen laten met hun demonstratie zien dat de feiten zijn dat hij namens dit Kabinet   de zorg kapotbezuinigd. Wat hij doet is simpel sluiten van 800 verzorgingshuizen, een megabezuiniging op de thuiszorg doorvoeren en de chaos organiseren in de thuiszorg, waar ook flink op bezuinigd wordt. Wij kunnen het niet anders maken dan dat het een afbraakbeleid is. Zijn tour is daarop voor ons een Tour van de Afbraak."

MEE woordvoerder Danielle van der Stelt gaf de Staatssecretaris in een toespraak nog het Logo van het MEE pand aan de Deldenerstraat Cadeau, aangezien het kantoor gesloten wordt in Hengelo. "MEE Twente wordt door verschillende gemeenten niet ingeschakeld bij begeleiding en dagbesteding van clienten in Twente. De Zorg dreigt opnieuw een grote markt te worden", aldus de woordvoerder Van der Stelt.

 Ook vanuit de Geestelijke Jeugdgezondheid waren er vertegenwoordigers van Karakter uit Almelo. Zij bepleiten nadrukkelijk meer tijd en zorgvuldigheid bij de overgang van de jeugdpsychiatrie naar de gemeenten. Veel gemeenten zijn absoluut niet ingericht op het verwerken en verwijzen van de zorgvraag van psychisch zieke kinderen.

U bent hier