h

Milieuzorgen

17 juni 2014

Milieuzorgen

Winterswijk is voor de SP een prachtige plek, om te wonen, te werken en te recreëren. Wij weten dit, maar in Den Haag hebben ze dat beeld blijkbaar niet. De Achterhoek is een plek waar we faciliteren voor de Randstad. Of we het nu hebben over een Noord-tak van de betuwelijn, of over Natura 2000. Het is een ver van mijn bed show voor vele bestuurders in het Haagse.

Een probleem waar de SP in Winterswijk zich erg zorgen om maakt is de opslag en winning van gas hier in onze mooie omgeving. De plannen voor schaliegas worden gewoon doorgezet en Minister Kamp wil geen afstand doen van deze plannen. Tegelijk wil hij duizenden Kuub gas opslaan in zout holtes in Twente. We kunnen wachten tot dit fout gaat.

SP Winterswijk bezocht samen met een delegatie van onze zusterpartij in Duitsland, Die Linke, de olielekkage in het natuurgebied Amtsvenn bij Gronau/Epe, 30 km van Winterswijk. Dit om ons ter plaatse te laten informeren over de omvang van de gigantische olielekkage uit de zoutcavernes die daar aan het licht is gekomen.

Deze cavernes worden sinds jaren ingezet om ruwe olie en gas op te slaan. Er zijn 3 plekken waar de ruwe olie aan de oppervlakte komt. In het begin kwam de olie met 500 liter per uur naar buiten momenteel is dat nog met 20 liter per uur. Het vermoeden bestaat dat er momenteel tussen de 200.000 en 900.000 liter ruw olie in de natuur terecht is gekomen. De SP maakt zich hier grote zorgen om. Te meer omdat er aan de Nederlandse kant ook plannen zijn om dieselolie en gas op te gaan slaan in soortgelijke cavernes. En Minister Kamp hier al de vergunningen voor afgegeven heeft.

De SP zet zich in voor het behoud van onze leefomgeving en maakt gebruik van vele contacten, zowel in Den Haag als in de Kreis Borken en Berlijn om zoveel mogelijk informatie te verkrijgen om dat goed te doen. Belangrijk is om in de gemeente, in contact met u als inwoners van Winterswijk en met andere partijen en het college te werken, maar ook gebruik te maken van mensen die kennis hebben van deze gemeente overstijgende problemen.

De SP blijft  actief werken aan een mooi Winterswijk, ook als dit de gemeentegrenzen overstijgt.

Jeroen Rensen, fractievoorzitter SP Winterswijk

U bent hier