h

Participatie

14 februari 2013

Participatie

In Oost Gelre heeft ons college het motto "Participatie" omhelst. En ze hebben het in zo'n stevige knuffelwurggreep dat ze onschuldige burgers en cliënten ermee dreigen te verstikken. Participatie is namelijk het credo van het gemeenteraad akkoord dat onder die noemer de hele WMO uitholt alsof het een bodemloos vat is, want ja, "participeren kun je leren", aldus de gemeente. Hoe je dat moet doen moet je dan echter zelf maar uitzoeken.

Van schoolzwemmen tot thuiszorg, het antwoord van de wethouder is: "Zelf doen". En als je met enige mazzel kan aantonen dat je toch echt thuiszorg nodig hebt, als je niet al de laan uit bent gestuurd door de wethouder, met de mededeling "dat je het maar moet doen met mantelzorg" in het kader van goed Noaberschap, kom je binnenkort alsnog van een koude kermis thuis: want dan word je opgescheept met een thuishulp onder alpha hulp voorwaarden en die zijn een stuk prijziger dan die van de thuiszorg.

Zuur is het vooral voor de kinderen van de Hamelandschool en de Ludgerusschool. Alle kinderen zouden moeten leren zwemmen, bij cluster3 en speciaal basisonderwijs echter zijn er vaak meerdere complicaties waardoor die kinderen bij regulier zwemles niet mee kunnen komen, om nog maar te zwijgen over het prijskaartje voor de ouders.

Gemeente is kennelijk even vergeten dat deze zeer kwetsbare groep kinderen door de bezuinigingen al tik op tik krijgen en ouders soms nog maar met moeite het hoofd boven water kunnen houden en dan valt uitgerekend het schoolzwemmen letterlijk in het water. Voor deze kinderen, met variërende klachten waaronder ook motorisch, geldt dat schoolzwemmen juist bevorderlijk werkt voor spierontspanning en goede conditie training.

Spelenderwijs waterangstvrij maken, is ook weer goed voor hun toch al vaak lage zelfvertrouwen, dat gaat via regulier zwemmen maar moeilijk: immers hebben zij vaak meer tijd nodig en speciale begeleiding. De opmerking dat kinderen "Dan maar extra droog moeten gymmen want dan verandert er toch niks" is dan ook een gotspe en toont het volkomen gebrek aan respect aan van dit college voor zieken en gehandicapten. Dat je moet bezuinigen, soit, maar er is niet eens moeite genomen om deze groep kinderen te ontzien en dat is zeer kwalijk te noemen.

Participeren kun je leren, maar het college van Oost Gelre maakt participeren met huidige maatregelen voor velen onmogelijk. Taxivervoer is duurder geworden, de provincie heeft daarbovenop nog eens besloten om te gaan steggelen met een extra zone en de gemeente maakt gebruik van vervoersdwang door middel van een rittennorm: haal je die niet mag je op het matje komen bij de gemeente en de gevolgen daarvan laten zich makkelijk raden. Het is nogal wat voor een gemeente die "particpatie" als motto heeft.

Om de ironie af te ronden bezuinigt Oost Gelre ook nog op groenvoorziening: daar zit ik dan, met mijn goeie gedrag, wonend in Groenlo met minder groen.

Of er ook nog goed nieuws te melden is? Jawel: De gewenste verbouwing van het gemeentehuis (Kosten 4,9miljoen) gaat niet door -Hoera!- en er komt een fietsbrug over de N18,waarvoor hulde aan het college!

En nu weer hard aan het werk: want deze WMO maatregelen kunnen beter, veel beter. Ziek zijn is geen keuze die je zomaar even aan een ander op kan leggen via verplicht Noaberschap, iets wat bij het college nog niet echt is doorgedrongen...

Ik roep, om te beginnen, het college dan ook op om opnieuw met o.a de Hamelandsschool en de Ludgerusschool om tafel te gaan: Laat kinderen de rekening van de crisis niet betalen!!

 

Aafke Vultink
Contact Persoon SP Oost Gelre.

U bent hier