h

DAT GAAT NAAR DEN BOSCH TOE . . .

4 juli 2012

DAT GAAT NAAR DEN BOSCH TOE . . .

Zaterdag 30 juni is er ook vanuit Winterswijk een delegatie afgereisd naar
’s Hertogenbosch voor het 19e congres van de SP ter voorbereiding van het verkiezingsprogramma. Na de nodige discussie in Winterswijk zelf en een lijst met suggesties voor verbetering van het programma vertrokken we met goede moed richting de Brabant hallen, samen met nog 1200 andere SP leden, voor een vol programma en lange dag.

Programma SPBij aankomst lag er een boek werk met 600 wijzigingsvoorstellen klaar waar we ons over mochten buigen en onze mening over mochten geven, samen met het concept verkiezingsprogramma zoals dit door de programma commissie was samengesteld.

Na een korte inleiding over de procedure, het vaststellen van een mooie kandidatenlijst en een uitgebreide ronde van afdelingen die de ingebrachte wijzigingsvoorstellen wilden toelichten, waren er inspirerende woorden van de vice president van IJsland, Steingrimur Sigfusson. Hij vertelde het verhaal van IJsland, een land wat in 2008 in een driedubbele crisis terecht kwam, een bankencrisis, valuta cisis en een bouwcrisis. De werkloosheid liep onder de rechtse regering op naar meer dan 9 procent. IJsland was het slachtoffer geworden van het extreme neoliberale beleid sinds de jaren 70 en dat in oktober 2008 voor de IJslandse bevolking tot een abrupt, duur en pijnlijk einde kwam. Na de verkiezingen van 2009 kwam er een linkse, socialistische regering aan de macht, onder leiding van onze IJslandse zusterpartij. Door een beleid te voeren van belastingdruk verhogen voor de hoge inkomens, een nieuw belastingsysteem en flinke bezuinigingen op die plaatsen waar het kon, heeft IJsland in 2012 een begrotingstekort van 1,5%, een werkloosheid van onder de 6% en een economische groei van ruim 3%.
Nederland daarentegen heeft op dit moment een begrotingstekort van meer dan 5%, een werkloosheid van 10% en een economische recessie.

Het is dus mogelijk om Nederland er weer bovenop te helpen met een links SP programma. Met deze woorden mochten we ons verder gaan buigen over de plannen van ons eigen verkiezingsprogramma. In de uiteindelijke stemmingsronde kwamen alle overgebleven wijzigingsvoorstellen in stemming en werden er nog wat wijzigingen doorgevoerd. Zo werd de bijdrage aan ontwikkelingssamenwerking verhoogd van de oorspronkelijk 0,7% van ons Bruto Nationaal Product naar 0,8% werd er gekozen voor het afschaffen van kernenergie. Met het gevoel een goed verkiezingsprogramma vastgesteld te hebben, luisterden we naar de inspirerende woorden van onze No 1 Emiel Roemer.

We kunnen nu een ding stellen en daar waren we het tijdens de terugreis roerend met elkaar eens, het worden drukke maanden, met zo’n degelijk programma en zulke goede mensen gaan we het verschil maken in Nederland.
De komende twee maanden gaan we hard werken om Nederland socialer te maken en vooral Nederland Nieuw Vertrouwen te geven.

Met vriendelijke groet,

Jeroen Rensen

U bent hier