h

Actie SKB succesvol: Fusie van de baan

2 maart 2012

Actie SKB succesvol: Fusie van de baan

De afgelopen maanden heeft de SP Winterswijk actie gevoerd om het Streekziekenhuis Koningin Beatrix te behouden voor Winterswijk. Met een handtekeningenactie in de Oost Achterhoek, maar ook aan de poort, het opstellen van een motie die door de voltallige raad is aangenomen en actieve deelname aan de discussie, hebben we de fusie van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix tegen kunnen houden.

Tijdens de informatieavond die de gemeente Winterswijk organiseerde in De Storm in Winterswijk, sprak dhr. Janssen over zijn motivaties om te komen tot een samenwerking, waarbij een fusie zeker tot de mogelijkheden behoort. Wat in eerst instantie opvalt in het verhaal van de ziekenhuis directie is dat de motivatie om te komen tot de verbinding met het Slingeland ziekenhuis, vooral gebaseerd is op aannames over de economische mogelijkheden en de noodzaak van medische schaalvergroting. Waarbij de marktwerking als zaligmakend uitgangspunt genomen wordt. Maar kloppen deze aannames wel?

Eerdere uitspraken van dhr. Janssen over de verliesgevendheid van het ziekenhuis en de moeilijkheid van het aantrekken van jonge specialisten zijn al tijdens de informatieavond in De Storm onderuitgehaald. De zorgverzekeraar Menzis gaf aan dat het SKB nog steeds positieve resultaten laat zien en de aanwezigheid van de specialisten liet zien dat er ook wel degelijk jonge specialisten in het ziekenhuis werkzaam zijn. Dus acuut lijkt het probleem in ieder geval niet.

Een van de argumenten om te komen tot een fusie is ook dat schaalvergroting in de zorg lijdt tot betere kwaliteit. Wanneer artsen maar veel operaties uitvoeren, verloskundigen veel bevallingen doen en verpleegkundigen veel met dezelfde soort patiënt te maken hebben vergroot je de expertise van de professionals.

Maar is dat wel zo? Uit het onderzoek "Schaalgrootte van ziekenhuizen en de kwaliteit van zorg" van de vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen uit 2010 blijkt dat schaalvergroting in veel gevallen juist geen kwaliteitsverbetering geeft. Zo is verloskundige zorg juist in ziekenhuizen zoals het SKB van veel betere kwaliteit dan in grotere ziekenhuizen. Het SKB doet ruim 700 bevallingen per jaar, expertise genoeg zou je zeggen.

Probleem bij de schaalvergrotingen is ook de samenhang in de gehele zorgketen. Wanneer patiënten opgenomen zijn geweest in een ziekenhuis voor een ingreep, is er veelal nazorg nodig, hetzij door de huisarts, fysiotherapeut, thuiszorg enzovoort, hetzij in een revalidatie- of verzorgingsinstelling. Om de zorg voor de patiënt optimaal te houden zou de nazorg vooral in de eigen woonomgeving moeten plaatsvinden. Maar bij schaalvergroting worden de afstanden ook steeds groter.

Als we kijken naar de economisch, bedrijfsmatige kant van de plannen, dan zien we dat zowel de zorgverzekeraars als het SAZ er over eens zijn dat kleinere ziekenhuizen veel doelmatiger met hun financiën om gaan en dat de besparingen binnen de zorg, vooral gezocht kunnen worden in de grotere ziekenhuizen. Ook hier geen reden om het roer drastisch om te gooien dus.

Uiteindelijk blijkt uit de praktijk, zoals die overal in Nederland zichtbaar is nu, is dat het grotere ziekenhuis, in dit geval dus het Slingeland, het kleinere ziekenhuis opslokt en het kleinere ziekenhuis op korte of middellange termijn verdwijnt of alleen als kleine Spoedeisende Hulppost blijft bestaan. Voorbeelden hiervan zien we bijvoorbeeld in Zeeuws Vlaanderen, Dokkum en Zevenaar.

Volgens de SP is er dan ook geen enkele reden om in de Oost Achterhoek te komen tot een fusie tussen twee gelijksoortige ziekenhuizen. Het Streekziekenhuis in Winterswijk heeft prima bestaansmogelijkheden. De bereikbaarheid blijft in stand en de kwaliteit die het SKB biedt hoeft zeker niet minder te worden. Wel moeten we kijken naar een betere koppeling in de zorg, de eerstelijns zorg, ziekenhuis en langdurige zorg. Dit betekent inderdaad samenwerken. Samenwerking is ook prima, wanneer de kwaliteit van zorg hiermee verbeterd en op korte afstand van de patiënt komt, waarbij zorg voor iedereen goed toegankelijk wordt.

De uitkomst van de verkenning van beide ziekenhuizen is, dat er momenteel onvoldoende aanwijzingen zijn dat een verdergaande samenwerking daadwerkelijk de beoogde voordelen zal opleveren. In goed overleg hebben de beide ziekenhuizen dus besloten de gesprekken over samenwerking op dit moment te beëindigen. De bestaande samenwerkingsverbanden blijven gehandhaafd. Concreet betekent, dit dat de fusie vooralsnog van de baan is en dat de Winterswijkers opgelucht kunnen ademhalen omdat het SKB in Winterswijk blijft!

Gelukkig is het SKB nu ook zelf tot die conclusie gekomen. DE FUSIE IS VAN DE BAAN!

Ook vanuit de 2e Kamerfractie is er verheugd gereageerd naar aanleiding van het bericht dat het Streekziekenhuis Koningin Beatrix open blijft en een fusie van de baan is.

Renske Leijten 2e Kamerlid SP:

Fusie van de baan, Winterswijk gefeliciteerd en natuurlijk scherp blijven. Goed gehandeld! Door zo vroeg de noodklok te luiden is deze fusie echt afgewend, klasse gedaan!

U bent hier