h

Wat?! Biebbus weg? Dan gaan we heeel hard protesteren!

9 november 2011

Wat?! Biebbus weg? Dan gaan we heeel hard protesteren!

Aankomend Gelders Statenlid Peter de Vos en de werkgroep Oost-Gelre hebben de bibliobus-gebruikers in Harreveld en Zieuwent opgezocht. Peter doet verslag.
Protest biebbus moet blijven

Scholieren zijn niet de enige gebruikers van de Bibliotheekbus. De volwassenen in de kleine kernen maken ook dankbaar gebruik van de biebbus. Met name in Harreveld is het aandeel volwassen bijzonder groot

De bibliotheekbussen dragen bij aan de leefbaarheid van het platteland. De schoolkinderen uit Harreveld en Zieuwent zijn bijzonder gehecht aan hun bibliobus. Het gaat om een heel serieus onderwerp. Het leren lezen van kinderen in de kleine kernen staat op het spel. Als de kinderen van 6 tot 8 jaar horen dat hun bus na volgend jaar misschien niet meer terug komt reageren ze fel. Als volwassene kun je het lachen bijna niet inhouden. “Wattt?! Onze Biebbus weg? Dan gaan we heeeel hard protesteren!”

Protest biebbus moet blijven met ballonnen

Vlotte jongens en meisjes stappen de bibliobus binnen. Ze lachen, ze hebben er zichtbaar zin in. Hun rugzakjes klaar om met nieuwe boeken te worden gevuld. Ze gaan zonder problemen om met het elektronische retoursysteem in de bus. Voor hun is het ondenkbaar dat hun leesvoer over een jaar op zal zijn. Wout uit Zieuwent wist het mooi te verwoorden. “Moeten we de volgende keer dan zelf geld meebrengen zodat de bus kan blijven”. Als het aan de SP ligt niet.

Protest biebbus moet blijven inleveren boeken

Aafke Vultink (SP werkgroep Oost-Gelre) genoot zichtbaar van de steunbetuigingen uitgesproken door jongeren en volwassen. Iedereen was het met elkaar eens! Dit zijn voorzieningen waar je op het platteland niet zonder kunt. Harde woorden vielen zoals “absurde bezuiniging”.

Peter de Vos “Ik nodig alle Gelderse Statenleden uit om in gesprek te gaan met de gebruikers van de biebbus”. De leerkrachten op het schoolplein staan achter de actie voor behoud van de bibliotheekbus. Net als de chauffeur en de bibliothecaris.

Gemeenten worden door het Rijk gedwongen moeilijke keuzes te maken. De provincie financierde tot op heden al een groot gedeelte van de bibliotheekbus. Zonder de inzet van de provincie wordt het leren lezen in de kleine kernen voor een groot gedeelte van de Gelderlanders onbereikbaar. Wat de SP betreft moet er een gelijkwaardige mogelijkheid blijven tot het lenen van boeken in de kleine kernen. Tot dat er een gelijkwaardige alternatief is gerealiseerd moet de Bibliobus blijven!

De discussie rond de bibliotheekbussen kun je kort samenvatten. Het gaat er om gelijke kansen voor iedereen. Het mag niet uitmaken of je jong of oud bent, rijk of arm bent, of je in de stad dan wel op het platteland woont.

Afsluitend het laatste stukje kinderwijsheid. “Lezen daar word je slim van”…. Hopelijk hebben de Statenleden vroeger veel gelezen!

U bent hier