h

Verslag: Arabische lente, sprookje of drama?

21 juni 2011

Verslag: Arabische lente, sprookje of drama?

Maandag 20 juni ontving de SP werkgroep Aalten Harry van Bommel. Het SP tweede kamerlid, woordvoerder buitenland, was uitgenodigd voor een avond met als thema: 'Arabische lente, sprookje of drama'. Zo'n dertig belangstellenden waren naar party-centrum het Noorden gekomen.
Harry van Bommel

Wim LammersDe avond werd ingeleid door Wim Lammers van SP Aalten. Columniste Ankh Gussinklo gaf haar kijk op de situatie in het Midden-Oosten. Haar verwondering over de intriges en de moeilijke verhoudingen tussen de stammen en groepen onderling en de inbreng van het rijke westen kwam duidelijk naar voren.

Ankh GussinkloZolang de mega-bedrijven grote belangen hebben en de regimes in de landen rond de Middellandse Zee van wapentuig voorziet zal het een moeilijke strijd blijven.

Na de column was de microfoon voor Harry van Bommel.Harry van Bommel achter de microfoonDe SP woordvoerder buitenland gaf een lezing over de situatie in de Arabische landen. De verhoudingen tussen de verschillende religies en stammen, de koloniale geschiedenis van de verschillende landen en de machtsverhoudingen onderling kwamen voor het voetlicht. Conclusie: het ene land in het Midden-Oosten is het andere niet. Tunesië en Egypte hebben een hoog opgeleide groep jongeren die werkeloos thuis zitten. Deze groep kon via social-media een revolutie ontketenen. Zij hadden het geluk dat het leger zich snel achter de demonstranten schaarden.

Libië kent een heel andere revolutie. Omdat daar het leger aan de kant van Khadaffi bleef staan en het westen zich, via een VN resolutie, snel met de strijd ging bemoeien is de revolutie daar in een burgeroorlog ontaard. De keuze van Europese landen Frankrijk, Duitsland en Italië voor de opstandelingen als nieuwe regering heeft de onderhandelingen met Khadaffi op slot gegooid. Het weinig aaibare gehalte van de Libische leider werkt ook al niet mee. Hij is een schurk die snel voor het gerecht in Den Haag moet worden gesleept en dat is voor de Libische leider geen optie. Dan maar vechten tot het bittere eind...

In Syrië heerst een heel andere situatie. Daar is het leger en de geheime dienst zo machtig dat er voor de demonstranten weinig kans is. Je kan Syrië met het oude Oost-Duitsland vergelijken. De macht is daar overal geïnfiltreerd en niemand weet wie te vertrouwen is. Daarnaast is er een legermacht van 600.000 man die zeer loyaal aan de machthebbers is.

Van Bommel vindt dat Europa de jonge revolutie in Tunesië en Egypte moet steunen met kennis. Er moet een democratische rechtsstaat worden ingericht. Dat hoeft niet persé volgens westers model, maar het westen kan wel informatie met deze landen delen en mensen opleiden.

Vraag en antwoordNa de pauze was het tijd voor vraag en antwoord. Naast de situatie in het Midden-Oosten kwam de kwestie Griekenland en de situatie in Afghanistan aan bod. Zowel de Arabische lente, als de situatie rond de Euro en de steunfondsen is een dubbeltje op zijn kant. De komende weken zal blijken of de NAVO een grondoorlog in Libië gaat starten, of de opstandelingen in Syrië stand houden en of Europa de Eurocrisis de baas kan. Het zijn turbulente tijden, was de conclusie in Aalten. Wij danken Ankh Gussinklo, Harry van Bommel en de SP Werkgroep Aalten voor een zeer informatieve en inspirerende avond

U bent hier