h

Speciaal onderwijs protestbrief.

7 april 2011

Speciaal onderwijs protestbrief.

De SP-fractie is erg blij met de gemeenschappelijke brieven die er gestuurd gaan worden naar minister van Onderwijs over de bezuinigingen in het speciaal onderwijs. Dit is in de afgelopen raadsvergadering besloten. Dit naar aanleiding van het vragenhalfuurtje in de raad van februari waarin de SP-fractie aandacht vroeg voor deze bezuinigingen.

De noodzaak om deze brieven te versturen wordt des te meer aangetoond doordat nu in de diverse media berichten verschijnen over sluitingen van scholen en het verminderen van bijv. ambulante begeleiders. Er wordt zelfs al gesproken over de sluiting van de scholengemeenschap Klein Borculo (een cluster van 4 scholen). Concreet betekent dit dat straks de leerlingen uit Winterswijk naar Arnhem moeten, de dichtstbijzijnde passende school. Het wachten is dan ook nog op de bezuinigingen in het leerlingenvervoer en dan heb je de cirkel rond. Dan zitten, in plaats van de ouderen, de jongeren achter de geraniums.

Afgelopen week heeft de SP-fractie in de 2e kamer steun gekregen van de kamer om met de minister van Onderwijs in debat te gaan over de sluiting van twee scholen in het speciaal onderwijs. Eerder dit jaar nam de 2e kamer namelijk een motie van de SP aan waarin van de regering geëist wordt dat geen enkele school gesloten wordt onder de druk van de bezuinigingen. Nu dit toch dreigt te gebeuren wil de SP opheldering van de minister van Onderwijs Van Bijsterveld.

De twee in epilepsie gespecialiseerde scholen moeten mogelijk door de bezuinigingen toch de deuren sluiten. Deze scholen hebben aangegeven dat meer dan de helft van hun budget verdwijnt. De minister heeft aan het begin van dit jaar toegezegd, dat door de bezuinigingen van 300 miljoen, geen sluiting zou dreigen voor scholen speciaal onderwijs en dat mag ze dan nu gaan uitleggen. Hopelijk dragen de brieven van de Winterswijkse gemeenteraad er toe bij dat de discussie over deze bezuinigingen weer wordt geopend en dat uiteindelijk toch anders besloten wordt.

Ellen de Leeuw,
waarnemend fractievoorzitter SP Winterswijk

U bent hier