h

SP staat te trappelen om Gelderland te gaan besturen

13 februari 2011

SP staat te trappelen om Gelderland te gaan besturen

De Gelderse SP presenteert na haar verkiezingsprogramma en haar 40 kandidaten ook twee kandidaat-gedeputeerden. Voormalig wethouder Peter Lucassen uit Nijmegen en lijsttrekker Eric van Kaathoven uit Elst, staan klaar om de eerste SP-gedeputeerde van Gelderland te worden. De SP spreekt een duidelijke voorkeur uit voor een zo links mogelijke combinatie om Gelderland menselijker en socialer te maken. Daarbij sluit ze alleen de PVV uit.

Mocht de SP een goede verkiezingsuitslag halen op 2 maart dan wil de partij natuurlijk graag Gelderland mee gaan besturen. Natuurlijk volgen dan eerst onderhandelingen over de inhoud, waarbij de inzet van de SP is dat voldoende punten uit haar verkiezingsprogramma gerealiseerd moeten kunnen worden. Dan pas is aan de orde wie de eerste Gelderse SP-gedeputeerde zou kunnen worden. Maar de SP wil nu al best open zijn wie we op het oog hebben. Een aantal andere partijen (CDA, PvdA, SGP, CU) zijn de SP daarbij al voorgegaan.

De SP is van plan afhankelijk van de portefeuille Peter Lucassen of Eric van Kaathoven naar voren te schuiven. Lucassen heeft een ruime bestuurlijke ervaring als wethouder in Nijmegen met financieen, personeelszaken en wonen, in portefeuille. Van Kaathoven leidt de fractie en is lijsttrekker. Hij is afgestudeerd milieukundige (beleidsgerichte milieukunde) en heeft meer dan veertien jaar ervaring in natuur- en milieuorganisaties waarvan het grootste deel in Gelderland. Hij komt in beeld mocht er voor de SP een groene portefeuille uitrollen.

De kandidaat gedeputeerden

Peter LucassenPeter Lucassen (57) uit Nijmegen was in 1995 het eerste statenlid van de SP in Gelderland en heeft een lange staat van dienst in de Nijmeegse politiek. Zo was hij jarenlang raadslid en daarna wethouder met onder andere Financiën en Wonen in portefeuille. Voordat hij in 2002 wethouder werd, werkte hij bij het ITS (Instituut voor Toegepast Sociaal Wetenschappelijk Onderzoek) als onderzoeker en als hoofd automatisering. Lucassen: ‘Met mijn bestuurlijke ervaring in het bestuur van een grote Gelderse stad, kan ik een stabiele factor zijn in deze turbulente tijden.’ Eric van KaathovenEric van Kaathoven (38) werkt al meer dan 14 jaar voor natuur- en milieuorganisaties. Hij trok met bewoners ten strijde tegen vervuiling en overlast van bedrijven, zette zich in voor schone energie, voor het behoud van een donkere nacht, voor duurzame landbouw en voor in Nederland in het wild levende zoogdieren van egel tot otter. Van Kaathoven is sinds 2008 fractievoorzitter van de Gelderse SP-fractie. Van Kaathoven: ‘Hoogste tijd voor een milieugedeputeerde met verstand van natuur en milieu. Eentje die zelf op de barricaden gestaan heeft voor een beter milieu en met hart voor de natuur!’

U bent hier