h

Zomer? Wat is dat?

3 september 2010

Zomer? Wat is dat?

Afgelopen weken hebben we in Nederland zoveel regen gehad dat het sproeiverbod in juli jl. allang weer vergeten is. Dat was voor ons zomerreces. Iedereen heeft, hopelijk, genoten van zijn/haar vakantie. Met dat ik dit tik, denk ik, dat is ook niet helemaal waar. Er zullen mensen in Winterswijk zijn die de vakantieperiode niet zo leuk begonnen zijn. Dan denk ik alleen maar aan de mensen die werkzaam zijn bij de Winterswijkse vestiging van TNT. Ontslagen gaan er vallen, hoorden we voor de zomer. Vlakbij de TNT-vestiging heeft een bedrijf gespecialiseerd in grond/sloop/en milieuwerken ontslag aangevraagd voor 7 werknemers. En of dat nog niet genoeg was. Toen ik terugkwam van een heerlijke vakantie las ik in de krant dat er aan de overkant bij de TNT 70 man weg moeten. Het zal toch niet besmettelijk zijn op dit stukje Schaapskamp/Beatrixpark. Al die ontslagen in deze onzekere tijd.

Nu kunnen “ze” wel zeggen dat we langzamerhand uit de recessie zijn, maar ik vind het wel vreemd dat er her en der toch schijnbaar maatregelen getroffen moeten worden om het hoofd boven water te houden. Dat is een wrange opmerking. Overal ter wereld hebben ze overlast van water. Zelfs bij onze buurtgemeente Lichtenvoorde. Gelukkig hoeven we daarvoor geen geldinzamelingsactie op te zetten. Het merendeel van de Lichtenvoordenaren zijn goed verzekerd tegen waterschade. Schrijnend is het dan om te zien op TV, dat er mensen in Pakistan huis en haard hebben verloren en op dit moment wonen op een middenberm van een (autosnel)weg. Schrijnend is het ook, dat de mensen die na de oorlog Nederland hebben helpen opbouwen en al die jaren voor een klein pensioentje hebben gespaard, nu moeten gaan inleveren. We helpen banken met geld. We geven Griekenland een lening, waarbij we ons afvragen of ze dat ooit kunnen terugbetalen. Maar we laten onze oudere medemensen gewoon hun gespaarde geld weer inleveren om de fouten op te lossen die de pensioenfondsen hebben gemaakt. Omgekeerde wereld.

Wat ik dan nog meer pijnlijk vind, is dat er schijnbaar niet genoeg geld is om het Jongerencentrum Eucalypta op te knappen. Huh? U leest het goed, er is geen geld voor. Voor ongeveer 3 maanden terug heeft onze wethouder nog beweerd n.a.v. een vraag waarom Disco Woold geen subsidie kreeg, dat er maar samengewerkt moest gaan worden met Eucalypta. Ja, dat denk ik dan nu ook wel. We zullen het nog wel horen wat de argumenten zijn in de komende vergaderingen deze maand. “Winterswijk, een gemeente waar muziek inzit” was toen de slogan. Nu is die “100% Winterswijk”. Een Winterswijk, waar geen muziek meer gespeeld mag worden, omdat er dan geluidsoverlast is? Een Winterswijk, waar nog 1 disco is 1x in de maand, maar waarvan het twijfelachtig is of die nog wel kan voortbestaan. Een Winterswijk waar de jongere systematisch vergeten wordt en waarbij de vrees bestaat dat deze jongere Winterswijk met de volle 100% de rug toekeert, omdat er straks niks meer is om voor terug te komen.

Nu ik dit stukje zo nalees, is het al met al een somber stukje geworden en ben ik het heerlijke vakantiegevoel zo kwijt. Zomer 2010? Het begon warm, maar eindigt zeer koel.

U bent hier