h

2 komma nog iets miljoen euro...

30 april 2010

2 komma nog iets miljoen euro...

Het is ongelogen, het is echt waar. De raad van de gemeente Winterswijk heeft vanavond in een paar uur iets meer dan 2 miljoen euro uitgegeven. En dat is dan zonder de noodzakelijke uitgave voor het hele Hameland-gebeuren. Daar sta je dan met je goede gedrag als SP-raadslid.

Je probeert de raadsleden nog duidelijk te maken dat het coalitierapport niet voor niks “Met Meer naar Minder” is genoemd, maar het mocht niet baten. Ik denk dat de coalitie partijen beter een ander pakkende tekst hadden kunnen bedenken. Zoiets in de trant van “Wij doen meer en straks is er nog minder”.

Het begon al goed met parkeerplaatsen die gesitueerd moeten worden op vervuilde grond. Dit in verband met de toekomstige verbouwing/bebouwing van de Meddosestraat. Vooraf saneren was geen optie op dit moment. Ervaring leerde, dat hoe langer je wacht met saneren, hoe goedkoper het werd. Dit werd ons eventjes haarfijn vertelt door de wethouder. Die logica ontging mij eventjes, maar goed, je bent beginnend raadslid, slaat zo’n opmerking op in je geheugen en wie weet komt het ooit nog eens van pas.

Toen zagen wij opeens bij een volgend agendapunt in eerste instantie een besparing aan de rechterkant opdoemen, maar die werd na de schorsing toch weer van tafel geveegd. Gemiste kans van de VVD. Het betoog van Johan Houwers kon ik als SP-er bijna volledig onderschrijven. Hij ging zo goed van start, maar waar is het misgegaan. Juist ja, tijdens de schorsing. Overleg met WB en CDA (coalitiegenoten) in de wandelgangen bracht de VVD tot ander inzicht. Ze hadden nadere informatie die toch het besluit rechtvaardigde om met het verslindende miljoenenproject Jaspers/Hunnenbulten in te stemmen. Ik kan me herinneren dat de heer Houwers in zijn betoog erover had, dat de raadsleden onvoldoende geïnformeerd zijn over het verloop van dit project. Was daar dan een schorsing voor nodig om extra informatie te verkrijgen? Dat hadden ze dan zelf ook wel eventjes bij de desbetreffende wethouder kunnen navragen.

Tijdens de schorsing nog een geïrriteerde aannemer aangehoord, die mij fijntjes even onder de neus wreef dat mevrouw te Selle-Oonk de WVC-gronden gaat bebouwen en niet Aannemersbedrijf Te Selle. Dat geloof ik direct. De naam zal wel toevallig zijn. Of misschien heeft mevrouw Te Selle-Oonk helemaal niet de intentie om te gaan bouwen en verdient ze zo gauw een paar extra eurootjes meer per m2. Tijd zal het leren.

De tijd zal het ook leren hoe het met de Hameland gaat. We houden ons hart vast wat betreft de sociale kant en menswaardigheid. Dat het geld er moet komen daar waren de fracties wel over eens, maar net zoals de SP hadden ze daar ook wel wat vraagtekens bij. Erwin te Selle van WB was in zijn betoog daar heel eerlijk in. De raad heeft de afgelopen jaren te weinig aandacht gehad voor Hameland en geen of bijna geen toezicht gehouden. Wat wel een mooi opstekertje is, onze motie is unaniem aangenomen met toevoeging van 2 woorden. En daar waren Eric en ik dan wel weer heel erg blij over! Toch nog wat goeds aan het eind van de avond en raad eens, die motie van ons kost geen geld alleen maar extra aandacht. Dus wij zijn vanavond redelijk zuinig gebleven. Ik ben benieuwd hoeveel we de komende raadsvergadering gaan uitgeven. De teller staat op iets meer dan 2 miljoen (zonder wettelijke verplichting betaling aan de Hameland).

Nu hoop ik alleen dat er naar een oplossing gezocht wordt, zodat de Winterswijkse Luchtvaart Club kan blijven vliegen op de zondag. Misschien beslissen de leden van Hickory in hun vergadering wel, dat ze absoluut niet weg willen bij Jaspers, dan is er opeens een groot probleem…. maar aan de andere kant, het andere probleem is dan wel opgelost. WLC hoeft dan niet overdwars te gaan vliegen, zoals ze fijntjes opmerkten in een mail naar alle raadsleden toe. Dan heb je de verhuizing nog van Archeus. Deze leden hebben ook nog niet hun goedkeuring gehecht aan het verhuisplan. Ze weten nu al wel dat de 400 meter baan er vooralsnog niet komt. Wordt vervolgd.

Ellen de Leeuw,
raadslid SP Winterswijk

U bent hier