h

Met dank aan mr Robert B. Reich... (introductie)

2 juni 2015

Met dank aan mr Robert B. Reich... (introductie)

Beste lezer,

Het kan verkeren. Dertig jaar geleden stemde ik op de VVD... Bent u er nog? Dan gaan we verder!

Mijn naam is Rob van de Lande. Ik werk als tekstschrijver en vertaler op freelance basis, en ben inmiddels van het westen van het land  verhuisd naar het prachtige Winterswijk. Het inzicht komt met de jaren. Ook politiek.  Dus ben ik inmiddels ook geen VVD stemmer meer! Niet helemaal toevallig. Wist u dat de VVD van vroeger niet zo veel afwijkt van de SP nu? Zij zette zich als middenstanders af tegen de aristocratie, het grote geld. Inmiddels is zij flink naar rechts opgeschoven.

Het hele politieke spectrum is in de afgelopen jaren behoorlijk naar rechts opgeschoven. Als je het van rechts naar links bekijkt is de VVD nu dus op de plaats van het echt grote geld gekomen. De textielbaronnen van vroeger  zijn de Starbucks en Googles van nu. In de plaats van de vroegere VVD schoof de PvdA, die zijn Sociaal-Democratische veren nog slechts als een uiterlijke omhulsel, een verfraaiing draagt maar in feite een rechtse partij is geworden. Het kan verkeren… De progressieve D66 is weliswaar niet zozeer rechtser geworden maar is inmiddels meer een yuppy-partij geworden. Ben je jong, briljant en heb je een goede baan en niet al te veel scrupules, dan is dat jouw partij.

Tja, dan kom je vanzelf bij de SP terecht. Vroeger tegen het communisme aan, met wortels in de CPN, is de SP nu eigenlijk enige de partij die nog een sociaal-democratische visie heeft. Zij heeft op de links-rechtse as min of meer de plaats van de PvdA ingenomen.

Dus eigenlijk ben ik niet zozeer naar links opgeschoven maar is het hele spectrum zo’n beetje onder mij door naar rechts opgeschoven. Waar mijn politieke “zonnewijzer” eerst naar de VVD wees, geeft hij nu dus SP aan. Wat is er in de afgelopen 30-40 jaar gebeurd, welke gebeurtenissen hebben er voor gezorgd dat de politieke en maatschappelijke verhoudingen zo zijn veranderd? Dit vraagstuk houdt mij de afgelopen jaren bezig. Als maatschappij zijn we toch behoorlijk aan het ontsporen.  Maar waar ligt dit nu aan? Wat is er nu concreet,gebeurd?

De zoektocht nar het antwoord bracht mij op een gegeven moment bij een Amerikaanse columnist, Robert B. Reich. Door zijn documentaire “Inequality for all” (ongelijkheid voor iedereen, VPRO) werd ik benieuwd naar wat hij nog meer te vertellen had. Ik trof een serie artikelen van hem aan die de verandering naar de huidige maatschappij haarfijn duidde. En, nog belangrijker is, daarin een aantal relevante maatregelen en alternatieven naar voren brengt.

In tekstschrijverjargon wordt wel een gekscherend gezegd “beter goed gejat dan slecht geschreven”. Of dit in geval ook zo is moet u zelf maar bepalen. Maar tot mijn plezier heb ik van mr Robert Reich toestemming verkregen om zijn artikelen te vertalen en, zo nodig, te bewerken naar de Nederlandse situatie. Ik ga u dus in de komende afleverigen van dit blog deelgenoot maken van de artikelen van Robert Reich, voormalig staatssecretaris is de Amerikaanse Clinton regering. Ik ben er wijzer van geworden. Ik hoop dat u zijn artikelen net zo op prijs zult stellen als ik!

Volgende keer: De oorsprong van de hedendaagse ongelijkheid (deel 1)

U bent hier